Siyasetin hayatımızın her yönünü etkilediğini bir vatandaş olarak gayet iyi biliyorum. Bu etki zaman zaman hükümetin aldığı kararlarla zaman zaman ise siyasilerin hayatlarımız üzerinden verdiği tercihlerle hissedilebilir halde oluyor. Ancak siyasetin doğurduğu ve fiziki olarak en çok hissettiğimiz meseleler elbetteki yerel yönetimlerde gerçekleşiyor. Çünkü yerel yönetimler hem başkanları hem yöneticileri hem de hizmetleriyle bizlerle birebir iletişim halinde ve etki halinde bulunuyor. Bizlerde bugün yaşadığımız Trabzon kentinde ve bulunduğumuz Yomra ilçesinde yerel yönetimlerin nasıl ilerlediğini konuşacağız. Bir esnaf gözünden sizlere kafamda canlanan soruları ve cevaplarını tartışacağız.
Yerel yönetimlerdeki hizmet bizlerin siyasi tercihlerini de etkilediğinin kanaatindeyim. Bu yüzden sizlere şu soruyu sorarak başlamak istiyorum. Demokrasiyle gelen, alt yapıdan yola, tarımdan hayvancılığa, sahilinden parkına, temizlikten elektriğine doğalgazına, kültüründen sanatına ve markalaşmaya ilçemizin adını tüm Türkiye’ye duyurmasıyla ve bu alanların tamamında yaptığı değişim ve yenilikle Yomra’mızı daha yaşanılabilir hale getiren kamu kaynaklarımızı aile ticaretlerine mahkum etmeyen belediye başkanımız sayın Mustafa Bıyık son cumhurbaşkanlığı seçiminde partisinin içerisinde bulunduğu ittifak ve adayın ilçemizde bu kadar düşük bir oy almasının sebebi nedir?
Ya da emsal bir belediye olan Arsin belediyesinin koca bir 5 yıl boyunca Arsin halkını hizmetten uzak ve mahrum bırakarak, gerekli hizmetleri vermeyerek ve Arsin halkını hizmetsizliğe terk ederek seçim sonucunda partisinin belediye seçim sonuçlarıyla hemen hemen aynı sonucu almasının sebebi nedir ?
Ya da uzun süreli elektrik kesintilerini önleyen su baskın sorunlarını çözen, yıllarca verilen doğalgaz vaadini kısmi olarak gerçekleştiren ve çabalayan, sahil sorununu ve ilçe içi koku sorunlarını çözen, sıkışık kentleşme içerisinde yeşil alan problemlini elinden geldiğince ortadan kaldırmaya çalışan Mustafa Bıyık’ın partisinin düşük oy almasının nedeni nedir ?
Peki emsal belediyelerin iş yapmayan ve aksine kamu kaynaklarını israf etmede birbiriyle yarışan belediyelerin partileriyle aynı oranda oy almalarının sebebi nedir ?
Bir başka örnek olacaksa ilçesindeki belediye çalışanlarına her alanda değer veren ve onları gözeten, sendika haklarını sonuna kadar veren ayrıca çalışanlarına tepeden bakmayan ve onlarla aynı yolda yürüyen Mustafa Bıyık’ın partisi neden düşük oy aldı ?
Tüm mesele çalmaması mıydı? Hakkımızı yemeyip başkalarına da yedirmemesi miydi? Kamu kaynaklarını çar çur etmemesi miydi?
Şeffaf olması mıydı? Liyakate değer vermesi miydi ? Kültüre sanata hizmete özen göstermesi miydi ? Belediyeyi aile şirketine çevirmemesi miydi ? Dik durması mıydı ? Hepimize adil hizmet etmesi miydi ?
Elbette bu sorularının tamamının bir cevabı var ancak ben sizleri bu soruların cevabı için elinizi vicdanınıza koyarak yalnız başınıza düşünmenizi istiyorum. Biliyorumki siz değerli hemşerilerim bu soruların cevabının açıkça farkında olacaksınız.