Yaşamın içerisinde bir değişimle karşılaşıldığında kabul edilebilir olması için10-15 gün alışma süresi olarak genellendirilir. Biz insanların seyrinde giden, alışılmışlıktan kopup ani bir değişime girmiş olması ve bu değişimi bile isteye yapıyor olması karşılığında muhakkak bir dönüt alacağına olan inancıdır.
İnanmanın temelinde niyet, niyete giden yolda oluşan hedef, hedefe ulaşma çabası vardır.
Hedeflerimiz (Neyi hedeflediğimiz) bize sağladığı fayda-zarar ile “neye” ve “niçin” inandığımızı gözden geçirmemize olanak sağlayabilir. Değişiklik, düzeni bozup kişiyi harekete geçirmesi bekleniyordur. Düzensizlik halindeyken düzene ihtiyaç duyuluyor, düzenin varlığı hatırlanıyorsa harekete geçilip alışılmışlık olarak devam eden hayatı monotonlaştırmaktan çıkarıp değişmek gerekiyor olabilir.
Ne direnç göstermeli ne de motor davranış haline gelmiş olmalı, yapılanlar bilinç düzeyinde tutulması için
Süreklilik ama kalıplaşmış değil
Sınırlı ama kısıtlayıcı değil
Esnek ama sorgusuz onay değil
…
Ramazan ayında içinde bulunacağımız ilk 10 gün ( Alışma süreci ) zorlu yaşamı deneyimlerken dayanıklılığımızı, irademizi, dürtülerimizi uyumlu hale getirebilme, üstesinden gelebilme yeteneğimiz ile tanışma dönemi. Hazzı ertelemeyi ancak bu bölümdeki zorlantı ile öğrenebiliyoruz. Canlılar olarak hayvanlar bunu koşullu olarak öğrenirken biz insanlar soyut amaçları hedefleyerek, mahrumiyete maruz kalarak öğrenebiliyoruz.
Yoksunluktan kurtulmak için hedefimiz o şeye kavuşmuş olmak değil yoksunlukta geçirilen halimiz olmalı. Hazzı erteleyebilenlerin geleceğe dair daha kararlı söylenirken irade devresi eğitiminin güçlendirilmesi gerektiğini anlamalıyız. Bunun için de alınan niyetin bir anlama dayalı olması gerekir. Otuz günü üç’e bölüyoruz ve bunun amacı ; 1. bölüm alışma, 2. bölüm farkındalık, ile 3. bölüm bilinçli bir süreklilik kazanabilmektir.
Oruç
- Ramazan ayı orucu
- Standart oruç
Oruç denildiğinde tek başına açlık olarak ele alındığı için açlık üzerinden yapılan bu ritüelin son bölümünde alınan niyetler yaşam şekline dönüşürse standart oruç şeklini alır. Böylece hedefimiz olan açlık araç olarak yer değiştirmiş olur.
Enerji deposuna ihtiyaç duyan biz canlıların yakıtını hızlı tölere etme, bağımlılık gibi öğün almadan tıkıştırma ile bu dönemde acıkmayı hatırlayacağız. Kontrollü sürelerde gerçek açlık ile dışarıdan alımla değil zaten öncesinde de vücutta biriktirilen enerjiden kullanabileceğini görmüş olacağız.
Bu sayede kişi kendisinde var olan duygusal enerjisini de açığa çıkarmak için kendisine dönüş yapma fırsatı yakalamış olur. “… çünkü açlık kendine içinde olduğun hali hatırlattığı zaman kıymetlidir.“
Açlık, insanın zarurette bile yapabileceği şeylerin vesilesi olarak kabul edildiği söylenir. Açlık veya başka bir fiiliyatın sebepleri kendimizde bıraktığı “hal” dir. Bunu anlayabilmek için öncesi ve şimdiki ifadelerimizi kıyaslayabiliriz. Hissiyat değişikliği ile anlatma biçimimiz dolayısıyla dilsel olarak değişimimizdir.
Ve aslında değişmişizdir.
Hisleri unuttuğumuz bu dönemde
açlığı kullanarak duygularımızı hatırlama ümidiyle…
2 Nisan Cumartesi – 11 Nisan Pazartesi
Alışma süresinde bize merhametli yaklaşımı ile rahmetin karşısında teşekkür etmek gerekecek.
Yıl boyu teşekkür etmemizi gerektirecek şeyleri hatırlayıp her birini bir güne sığdırarak ayrıntılarını, sebeplerini düşünüp yazıyoruz. Yapılacak bu uygulama daha önce yaşamış olduğumuz duruma farklı bakmamızı, belki de aklımıza bile gelmeyen bir yönüyle karşılaştıracaktır. Amaç sahip olduğun şeylere odaklanmak, neye olursa olsun (Sağlığımız, arkadaşımız, arabamız, ailemiz, işimiz,… gb.) sahip olduklarımızı hatırlayıp motive oluyoruz. Çünkü “Bilinç istediğine sahiptir.”
12 Nisan Salı – 21 Nisan Perşembe
Değişikliğe alışma tamamlanıldı artık farkında olma aşamasına geçmeye hazırız.
Pişmanlıklarımız için kendimizden özür dileyebiliriz. Bu dönem affedilme gücü ile devam edileceğinden, tekrarlanmasına zemin dahi oluşturmadan, kendimizle paylaşarak telafi edebiliriz.
22 Nisan Cuma – 1 Mayıs Pazar
Bilinçlilik kazanmış bundan sonra kendimiz ve başkaları için hedeflediklerimizin süreklilik kazanabilmesi adına son aşama.
2 Mayıs sonrası gerçekleştirilebilir arzuların, yapabileceğimizi düşündüğümüz-hayal ettiğimiz, kurtulmak istediğimiz şeyleri şimdiki zaman ya da geçmiş zaman olarak not almalıyız. Ve yıl boyunca bunları takip etmeliyiz ancak o zaman bu yaptıklarımızın bir kıymeti olacaktır.
X yapacağım V yapıyorum V yaptım gb.
Belki de bunları zaten yapıyor olduğumuzu fark edeceğiz fakat aynı şeyi şekil değişikliği yaparak gerçekleştirmeye denir Niyet.
Niyetimiz hedefimizi belirler; niyet → gayret → cesaret → hareket → başarı
“İnanç bilimsel değildir, niyet ile beyinde etki yaratır.”