Bana göre bir yerel yönetimin başarısı, kent halkının yaşantısını kolaylaştıran ortak yaşam alanlarına ve kültürel faaliyetlere verdiği önem ile ölçülür. Bu tespitten hareketle uzun zamandan beri ilçemiz Yomra’da yapılan sosyal ve kültürel çalışmaları merakla izliyorum. Önceki dönemlerde arzulayıp da gerçekleştiğini göremediğimiz faaliyetlerin daima ivme kazanarak yukarı çıkmasının, bu faaliyetlerle yakından ilgilenen arkadaşlarımı ve şahsımı mutlu ettiğini ifade etmek istiyorum.
Kültürel çalışmalar bir orkestraya benzer, şefi iyi yönetmezse başarılı olunamaz. Bugün ilçemizde bu başarının ivme kazanmasının, ilgililerin kültüre verdiği değerle gerçekleşmekte olduğunu görmekteyiz. Bu başarıyı sağlayan yönetimin başındaki Sayın Mustafa Bıyık ve ekibine teşekkür ediyorum. İlgililerin gayreti, sevgisi olmadan başarının olabileceğine kanaat getiremem. Elbette ki; bu başarı sadece bir kişiyle olmuyor. Hele belediyelerde belediye meclisinin desteği olmadan başarılı olabilmek çok daha zordur.
Yapılan çalışmaları imkanlar dahilinde toparladıkça daha güzel çalışmaların ortaya çıktığını görüyorum.
1- İsmini yöremize özgü Yomra elmasından alan ilçemizin girişinde Yomra elmasının sembolize edilmesi çok hoş görünüyor.
2- Sahil bandında yapılan yürüyüş yolları, sosyal tesisler ve “Hürriyet Parkı” ilçemizin marka değerini artırmış, Yomra’mızı ferahlık ve huzur kenti görünümüne kavuşturmaktadır.
3- Sosyal donatı alanı darlığından adeta boğulan Kaşüstü Mahallemizi yapılan “Cumhuriyet Parkı” hem mahalle hem de ilimizin doğu yakasına bir inci gibi yakışmıştır. Parkı akşam saatlerinde izlediğimizde, insanların huzur içinde cıvıl cıvıl gezinmesi, denize bakarak çayını, kahvesini yudumlaması, çocukların heyecanla koşturup, oynaması Kaşüstü’ne marka değer katmıştır.
4- Kaşüstü mahallemizde hizmete açılan bir diğer sosyal yaşam alanı olan “Mustafa Çam Parkı” mahalle sakinlerine büyük bir hizmet olmuş, Belediyemiz bu parka, belediye başkanlığı döneminde Kaşüstü mahallesine hizmet eden Mustafa Çam’ın ismini vererek büyük bir vefa örneği göstermiştir. Kendisine sağlık ve afiyet diliyorum.
5- Kaşüstü Ulucami avlusunda bulunan alanda Kaşüstü kurucu Belediye Başkanı merhum Bekir ÖZER adına açılan “Bekir Özer Çocuk Parkı” bölgesindeki çocuklarımıza rahat nefes aldırmış, bayram havası yaşatmıştır.
6- Birçok mahallemizin iç kesimlerinde ve Maden gibi rakımı yüksek mahallelerimizde çocuk parkları ve çocuk oyun alanlarının yapılması, kentin kültürel yapısının gelişmesine büyük katkı sağlamaktadır.
7- Oymalı mahallemizin eski karakol alanında Jandarma Komutanı Hasan Zeki Uzunöz adına yapılan park, bölgenin acil sosyal yaşam alanı ihtiyacını karşılayan büyük bir hizmet olmuştur.
8- Demirciler mahallemizin yüksek rakımlı hakim tepesinde Mahallenin Kültür ve Dayanışma Derneğinin öncülüğünde her yıl düzenli olarak geliştirilerek organize edilen “Ligarba Şenliği” bölgemizi ve ilçemizi en güzel şekilde temsil etmekte ve takdirle izlenmektedir.
9- İlçemiz genelindeki tarihi değirmenlerin restore edilerek yeniden işlerlik kazandırılarak hizmete sunulması, kültürel mirasa sahip çıkılmanın en takdir edici yanı olmuştur.
10- Mahalle muhtarlıklarımızın acil ihtiyacı olan muhtarlık ofislerinin yapılarak hizmete sunulması, muhtarlıklarımız ve mahalle halkının çok önemli bir ihtiyacını karşılamıştır. Bunun en güzel örneklerinden olan Sancak, Kaşüstü, Gürsel, İkisu ve Şanlı mahallelerimizde hizmete sunulan muhtarlık ofisleri kültürel gelişmemizin önemli bir göstergesi olmuştur.
11- İlçemizdeki eğitim kurumlarına imkanlar dahilinde yardımlar yapılması son derece anlamlıdır.
12- Yomra Vakfı’nın faal hale dönüştürülmesi, Vakıf Başkanı Sayın Yüksel Ayaz ve Belediye Başkanı Sayın Mustafa Bıyık’ın üstün gayretleri sonucu ilçemize yakışır bir binasının yapılması, Üniversite öğrencilerine imkanlar dahilinde burs verilmeye başlanması, geleceğimiz açısından istikbal vaat ediyor. Bu ulvi kuruluşa yardımda bulunmak isteyen hayırseverlerimiz için bulunmaz değerde, güvenilir ve sağlam bir hayır kurumu olmuştur.
13- Bir gece 03.00 sularında ilçemiz merkezinden geçerken, yolum Hükümet Caddesine düştü. Gördüğüm manzara beni hem gururlandırdı, hem de hüzünlendirdi. Bir anda kendimi “Bağdat Caddesi’nde” hissettim. Her taraf ışıl ışıl, çok geç saatte olmama rağmen rahatsız edici hiçbir olumsuzluk yok. Caddenin sonunda ilçemizin medarı iftiharı, hayır sahibi rahmetli Muammer Pekşen adına yapılan park mahzun ve hüzünlü olarak duruyor. Rahmetli sanki “Ben size ne yaptım da benim parkımı boş bıraktınız, başkalarına sattınız? “ diyor. Bu durum beni hüzünlendiriyor.
14- İlçemizde 1 ve 2’inci kitap fuarlarının açılaması Yomra’mızın gurur kaynağı oldu.
15- 24 Şubat Trabzon’un kurtuluş gününde İstanbul’da ilçemiz adına stand açılması, ilçemizde kurumlar arası dostluk ve arkadaşlık futbol turnuvasının düzenlenmesi çok önemliydi.
16- Belediye Kültür Merkezi bünyesinde çok sayıda eğitici ve öğretici çocuk tiyatroları ile yetişkin tiyatrolarının düzenlenmesi, kadınlar matinesinin organize edilmesi ilçemizde özlemi duyulan önemli hizmetlerdendir.
17- Yine kültür merkezinde yapılan konferans, toplantı, sergi, müzikal gibi çok sayıda etkinliklerin yanı sıra Tarihçi İlber Ortaylı, Şair ve Yazar Sunay Akın, Yazar Alişan Kapaklıkaya, Yazar Işıl Işık gibi ünlülerimizin halka sunum yapması çok değerli bir kültür hizmetidir.
18- Belediye tarafından basılarak ücretsiz dağıtılan “Dünden Bugüne Yomra” kitabı, fotoğraf yarışmasında dereceye giren fotoğrafların sergilendiği “Fotoğraf” kitabı, Trabzonspor’umuzun şampiyonluğu anısına “O Sene, Bu Sene” kitapçığı, “Yomra Değişimi Yaşıyor” Dergisi, “Yomra Uz Vadisi” kitabı ve tercüme edilen “Yomra Nüfus Kütüğü” kitabı gibi eserler paha biçilmez değerdedir.
19- İlçemizin eğitim ve TUİK verilerine göre nüfus durumuna baktığımızda;
*ilçemizde yüksekokullu oranının %25 ile Trabzon ve Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu görüyoruz.
* İlçemizin okuma yazma oranı Trabzon ortalamasının üzerinde olup, Türkiye ortalaması ile aynıdır.
* İlçemiz, nüfus artış hızı bakımından Trabzon’un en yüksek nüfus artışına sahip ilçesidir.
* İlçemiz, 30 yaş altı 21.652 genç nüfusla ilimizin en yüksek genç nüfus seviyesine sahiptir.
20- Edebiyat, kültür alanında ilçemizin gurur kaynağı olan çok sayıda yazar ve çizerlerimiz görmek insana mutluluk veriyor. Bugüne kadar bu değerlerimizle iyi organize olmuş bir tanışma toplantısı yapılamadığını belirtiyor, bu eksikliğin giderilmesi gerektiğini ilgililerden bekliyorum.
* Yetişmiş insan kaynağı bitmeyen bu toprakların cevherlerinden;
İlçemizden olup, uzun yıllardan beri Türkiye Yazarlar Birliği Trabzon Şube Başkanlığı görevini başarıyla yürüten Araştırmacı-Yazar, Şair hemşerimiz Kamuran Tuna’yı tebrik ediyorum.
Oymalı Mahallemizden olup, ressamlığı başarıyla yürüten M.Selmanur Aktaş Hanımefendi’yi tebrik ediyorum. Ressamımızın dünya çapında bir üçüncülük, ülke çapında birçok birincilik ödüllü tabloları insanları hayran bırakıyor.
Aynı mahallemizden Sevim Aydın Hanımefendi’yi tebrik ediyorum. Hem yazarlığı, hem de ressamlığı takdire şayandır.
Şiir dalında kendi üslubuyla yöresel argümanları öne çıkaran kıymetli şair hemşerimiz Halil Aktaş dostumun unutulmaz on eseri gurur kaynağımızdır.
Keza, hemşerimiz Elif Özcan kızımızın “Gurup ve Tan” isimli romanı ayrı bir gurur kaynağımızdır.
Aynı şekilde, hemşerimiz Mümin Sağlam Beyin “Karagül” isimli roman çalışması takdire şayandır.
Yine aramızda genç bir kardeşimiz olan Yunus Emre Önal’ın kişisel gayretleriyle ortaya koymuş olduğu eserlerinden “Türkmen Eski Çeri” kitabı büyük ilgi görmektedir.
Bir diğer hemşerimiz, Gazeteci ve Yazar A.Uzay Karslı’nın kaleme aldığı “Köyde Kitap Yetişir mi?” adlı kitabı ile kültürel zenginlimizin bir başka neferi olmuştur.
Genç dinamik istikbal vadeden Ali Kılıç kardeşimizin şiir dalında ortaya koyduğu “Dünyanın Yumağı Söküldü” kitabı gibi eserleri daima takdirle karşılanmaktadır.
Yıllar yılı sağlık hizmetlerinde bulunan Keramettin Ünver arkadaşımızın şiir dalında yayınlanmış “Ülküm Ülkem Şiirleri” adlı kitabı ve diğer eserleri gönülleri fethetmektedir.
Yine şiir dalında, yol ve yön gösterici, vaaz niteliğinde önemli eserleri bulunan ve bu şiirlerini yeni basılan “Kalemim” isimli bir kitapta toplayan Hafız Müezzin Mustafa Aydın’ın kitabı dağıtıma çıkmıştır.
İlçemizin medarı iftiharlarından, Roman ve Tiyatro Yazarı Bahaettin Kabahasanoğlu hemşerimizin, ülkemize mal olmuş, göğsümüzü kabartan sayısız eserleri yanında, muhteşem fikir ve öngörüsü ile Çınarlı mahallemizde yaptırdığı “Taka” görselindeki iki katlı mimari yapıyı “Şana Taka Kütüphanesi” ismi ile halkın hizmetine sunması, ilçemizin kültürel ve sanatsal zenginliğine büyük değer katmıştır.
Bu kıymetli arkadaşlarımızın başarılarının devamı dilerken, Türkiye Yazarlar Birliği Trabzon Şubesi üyesi olarak gönül dostlarımın kalemlerine güç, kuvvet diliyorum.
Yakın zamanda aramızdan ayrılan, Trabzon Bölge İdare Mahkemesi Başkanlığı, Danıştay üyeliği, Yüksek Seçim Kurulu Üyeliği gibi ülkemizin değişik yargı kademelerinde birçok görevlerde bulunan, merhum Kenan Atasoy hemşerimizin kaleme aldığı “Ata Yurdu Yomra” eseri kültürel zenginliğimize değer katan ayrı bir gurur kaynağımız olmuştur.
İlçemizin basın sektörünün onuru olan “Yomra Sonhaber Gazetesi” sorumlusu Tuncay Şükür ve yöneticilerine başarılarının devamını diliyor, yollarının açık ve uzun olmasını temenni ediyorum